Owsianki,  Przepisy,  Śniadania

Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii

Rozgrzewająca, idealna na jesienny mglisty poranek. W sam raz gdy złapałaś przeziębienie. Przed Wami Królowa śniadań Owsianka!

Składniki

    Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii

    Porcje

    2

    Porcje
    Czas przygotowania

    10-15

    minut
    Cooking time

    7

    minut

    Składniki

    • 400 ml napoju roślinnego* (ryżowy, owsiany, sojowy, migdałowy, krowie mleko jeśli chcesz i możesz 🙂

    • Garść żurawiny 

    • Mała garść orzeszków pinii

    • 5 łyżek płatków owsianych

    • 1-1,5 łyżki kaszki manny (do zagęszczenia)

    Przygotowanie

    • Zaczynam od po krojenia żurawiny i wrzucenia jej do garnuszka wraz z orzeszkami

    • Zalewam napojem i stawiam na kuchenkę, żeby się podgrzało. Robię to po to, aby do napoju przeszła słodycz z żurawiny oraz aby orzeszki zmiękły.

    • Kiedy napój z dodatkami się zagotuje, dodaje płatki owsiane i gotuję jeszcze trochę.

    • Na koniec jeżeli cała owsianka jest zbyt wodnista, zagęszczam ją, dodając kaszę mannę. Dzięki temu zyskałam bardzo lepką konsystencję, której nie boję się podać dziecku z obawy, że ochlapie mi stół lub siebie.

    Uwagi

    • *Uwaga napój ryżowy, którego użyłam, jest bardzo słodki sam w sobie i w połączeniu z żurawiną owsianka będzie jeszcze słodsza słodka, możesz użyć też napoju owsianego lub sojowego nie słodzonego.
    • Wszystkie składniki kupisz w biedronce 🙂
    Składniki na naszą rozgrzewającą żurawinową owsiankę

    Właściwości zdrowotne owsianki z żurawiną i orzechami pinii.

    Co dobrego w naszej owsiance? Wybrałam kilka najważniejszych informacji na temat składników użytych w przepisie.

    Napój roślinny ryżowy (źródło):
    • Naturalnie mleko ryżowe jest dobrym źródłem manganu i selenu oraz witamin z grupy B.
    • fitosterole: β – sitosterol i γ – oryzanol, które wykazują korzystny wpływ na układ krążenia.
    • Ale UWAGA → Ze względu na potencjalną zawartość arsenu, zaleca się, aby mleko ryżowe nie stanowiło podstawowego napoju mlecznego w diecie, a jedynie urozmaicenie.
    Płatki owsiane (źródło):
    • wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
    • źródło witamin witaminy B1, B5 oraz E. (B1, B5 wpływ na układ nerwowy, E proces starzenia się)
    • Minerały takie jak: fosfor, wapń, magnez, krzem, cynk
    • zawiera β-glukany, które mają zdolności immunostymulujące
    • wpływają na wolniejsze opróżnianie żołądka → wolniej narastająca glikemia powoduje wolniejszy wyrzut insuliny,(ważne i polecane dla osób z poposiłkowymi skokami cukru lub insuliny)
    Orzeszki piniowe (źródło):
    • są bogatym źródłem witaminy K
    • zawierają niacynę (4,387 mg/100 g; wpływ na układ nerwowy i stan skóry)
    • zawierają potas (597 mg/100 g; obniża ciśnienie tętnicze)
    Żurawina (źródło):
    • zawiera związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
    • powoduje hamowanie przylegania bakterii do
      • powierzchni zębów (kamienia nazębnego i choroby dziąseł)
      • powierzchni komórek dróg moczowych (infekcje ****układu moczowego)
    Zamiast napoju ryżowego, możesz użyć mniej słodkiego np. owsianego

    To co? My już zjedliśmy swoje śniadanie, wiec pozostaje mi życzyć Wam smacznego!

    Trzymajcie się ciepło!

    Kasia

    Leave a Reply

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Total
    1
    Share