Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii
Rozgrzewająca, idealna na jesienny mglisty poranek. W sam raz gdy złapałaś przeziębienie. Przed Wami Królowa śniadań Owsianka!
Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii
2
Porcje10-15
minut7
minutSkładniki
400 ml napoju roślinnego* (ryżowy, owsiany, sojowy, migdałowy, krowie mleko jeśli chcesz i możesz 🙂
Garść żurawiny
Mała garść orzeszków pinii
5 łyżek płatków owsianych
1-1,5 łyżki kaszki manny (do zagęszczenia)
Przygotowanie
Zaczynam od po krojenia żurawiny i wrzucenia jej do garnuszka wraz z orzeszkami
Zalewam napojem i stawiam na kuchenkę, żeby się podgrzało. Robię to po to, aby do napoju przeszła słodycz z żurawiny oraz aby orzeszki zmiękły.
Kiedy napój z dodatkami się zagotuje, dodaje płatki owsiane i gotuję jeszcze trochę.
Na koniec jeżeli cała owsianka jest zbyt wodnista, zagęszczam ją, dodając kaszę mannę. Dzięki temu zyskałam bardzo lepką konsystencję, której nie boję się podać dziecku z obawy, że ochlapie mi stół lub siebie.
Uwagi
- *Uwaga napój ryżowy, którego użyłam, jest bardzo słodki sam w sobie i w połączeniu z żurawiną owsianka będzie jeszcze słodsza słodka, możesz użyć też napoju owsianego lub sojowego nie słodzonego.
- Wszystkie składniki kupisz w biedronce 🙂
Właściwości zdrowotne owsianki z żurawiną i orzechami pinii.
Co dobrego w naszej owsiance? Wybrałam kilka najważniejszych informacji na temat składników użytych w przepisie.
Napój roślinny ryżowy (źródło):
- Naturalnie mleko ryżowe jest dobrym źródłem manganu i selenu oraz witamin z grupy B.
- fitosterole: β – sitosterol i γ – oryzanol, które wykazują korzystny wpływ na układ krążenia.
- Ale UWAGA → Ze względu na potencjalną zawartość arsenu, zaleca się, aby mleko ryżowe nie stanowiło podstawowego napoju mlecznego w diecie, a jedynie urozmaicenie.
Płatki owsiane (źródło):
- wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
- źródło witamin witaminy B1, B5 oraz E. (B1, B5 wpływ na układ nerwowy, E proces starzenia się)
- Minerały takie jak: fosfor, wapń, magnez, krzem, cynk
- zawiera β-glukany, które mają zdolności immunostymulujące
- wpływają na wolniejsze opróżnianie żołądka → wolniej narastająca glikemia powoduje wolniejszy wyrzut insuliny,(ważne i polecane dla osób z poposiłkowymi skokami cukru lub insuliny)
Orzeszki piniowe (źródło):
- są bogatym źródłem witaminy K
- zawierają niacynę (4,387 mg/100 g; wpływ na układ nerwowy i stan skóry)
- zawierają potas (597 mg/100 g; obniża ciśnienie tętnicze)
Żurawina (źródło):
- zawiera związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
- powoduje hamowanie przylegania bakterii do
- powierzchni zębów (kamienia nazębnego i choroby dziąseł)
- powierzchni komórek dróg moczowych (infekcje ****układu moczowego)
To co? My już zjedliśmy swoje śniadanie, wiec pozostaje mi życzyć Wam smacznego!
Trzymajcie się ciepło!
Kasia