Przepisy,  Śniadania

Szybkie i proste śniadanie – kasza manna z bakaliami

Kasza manna z bakaliami

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Idealna na jesienne poranki!

Ingredients

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 1 garść bakalii (daktyle, żurawina, rodzynki)

  • 2 szklanki napoju roślinnego lub mleka

Directions

  • Bakalie pokrój drobno.

  • Napój wlej do rondelka i dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj.

  • Dodaj kaszę mannę i mieszaj. Zacznij podgrzewać rondelek i mieszaj często do czasu aż się zagotuje.

  • Pogotuj pare minut i gotowe.

  • Poczekaj aż wystygnie zanim podasz dziecku!

  • Smacznego!

Kasza manna z bakaliami

Zwykła kasza manna jest dla mnie za nudnym daniem, żebym miała je robić tak po prostu. Ostatnio z braku pomysłów na śniadanie postarałam się, żeby znaleźć jakiś sposób na urozmaicenie kaszy manny.

No i znalazłam!
Kasza manna z bakaliami! Daktyle, rodzynki, żurawina — możesz wybrać jeden z tych owoców suszonych lub połączyć któreś dwa ze sobą i voilà! Kasza manna już nigdy nie będzie taka sama.
Biorę więc garstkę, pokrojonych na kawałeczki bakali i wrzucam do garnka z mlekiem/napojem roślinnym.
Dodatek suszonych owoców powoduje, że nie muszę już słodzić kaszki manny cukrem czy miodem, ponieważ to te owoce nadają jej słodyczy. Konsystencja kaszki również jest ciekawa i fajna.
Jak zrobić kaszkę, żeby nie było w niej gródek? Ja wsypuję ją od razu do chłodnego mleka i mieszkam. Nie sypię do gorącego mleka. Kiedy tak robiłam, często robiły mi się grudki.
 
Ilościowo na pół litra płynu na 4 łyżki kaszy manny
Dziś na śniadanie dałam dwa małe kubeczki płynu: jeden kubeczek napoju sojowego i jeden wody. Do tego około 4 łyżek kaszy manny. Wcześniej dodałam do mleka pokrojone bakalie. Wszystko razem gotowałam, często mieszając.
Wreszcie kiedy zaczęło bardzo bulgotać, gotowałam jeszcze trzy pięć minut, a potem odstawiłam z palnika, żeby kaszka ostygła. Inaczej dziecko może się poparzyć.
 
Odkąd robię kaszę mannę z suszonymi owocami, mój ukochany synek zjadał je na śniadanie tak chętnie, że wszystko znikało z talerza w mgnieniu oka. Kaszkę doceniła nawet babcia 😛
 
Nie robiłam jeszcze zdjęć kaszki, ale z przyjemnością podzielę się z wami piękną wystawą przed kwiaciarnią w Bolesławcu
 

stragan dynie kwiaty kwiaciarnia jesień Kasza manna z bakaliami – szybkie i proste śniadanie na jesienne poranki


Szukasz podobnego przepisu? – Wypróbuj owsiankę z żurawiną i orzeszkami pinii

Trzymajcie się ciepło!

Kasia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Total
0
Share