Obiady,  Przepisy

Spaghetti z tuńczykiem i białą fasolą – szybki obiad bez mięsa

Dziś mam dla Ciebie przepis na całkiem prosty, szybki i ciekawy obiad.

Odkryłam go przypadkiem, gdy musiałam ugotować coś na szybko i chciałam do tego wykorzystać produkty z dnia poprzedniego. Efekt? Świetne danie będące alternatywą do mięsnego spaghetti.

Wojtuś miał wtedy ponad półtora roku. Według mnie taki obiad jest o.k. dla 1,5 rocznego dziecka.

Czas przygotowania: do 30min
Ilość: 3 os.
Dla kogo: dla dziecka, dla rodziny
Inne: bez mleka, bez jajek,

Przepis na spaghetti z tuńczykiem i białą fasolą

Składniki:

  • 1 Puszka białej fasoli
  • 1 Puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 łyż. czerwonego pesto z Biedronki
  • Makaron spaghetti (porcja dla 3 os.)
  • Passata z Biedronki (ok. pół butelki)
  • Czerwona i żółta papryka
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Paprykę oraz czosnek drobno pokrój i podsmaż na patelni przez 5-7 minut.
  3. Następnie dodaj puszkę fasoli wraz z zalewą (Ja nie wylewam zalewy! Spijam lub odlewam jej trochę, ale dzięki niej będziemy mieli bazę do sosu).
  4. Dodaj passatę (1/2 słoika) i gotuj trochę.
  5. Dodaj czerwone pesto oraz ugotowany wcześniej makaron.
  6. Na koniec dorzuć tuńczyka i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj na patelni. Gotowe!
Wojtuś zajadał wszystko i bardzo mu smakowało. Oczywiście mnie i Piotrkowi również 🙂 Tak o to niepostrzeżenie z gotowania na szybko i resztek wyszło świetne danie.

Spaghetti z tuńczykiem i białą fasolą, czyli przepis na szybki obiadSpaghetti z tuńczykiem i białą fasolą, czyli przepis na szybki obiad

Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu ten szybki i prosty obiad.

Daj znać jeśli skorzystasz z przepisu!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *