Przepisy

Letnie placki z tofu i jagodami

Witaj! W ten gorący letni dzień wpadłam na pomysł, by zrobić placuszki z jagodami. Placki nie byle jakie, bo z tofu, dzięki czemu mają więcej białka. Z tego powodu myślę, że są idealne na osób na redukcji.

Jako że moje dziecię jajek jeść nie może, przygotowałam dwie wersje: wegańską, gdzie jajko zastąpiłam rozgniecionym bananem i zwykłą, z jajkiem.

Przepis testowany na ludziach 😀 Jadła mama, jadlam ja, jadło dziecię, jadła ciocia, która załapała się na ostatni kęs. Obserwując reakcje na placki każdej z tych istot zyskałam potwierdzenie, że przepis musi pojawić na blogu już dziś 🙂

Zapraszam więc na letnie placuszki z tofu i jagodami!

Wersja z jajkiem

Przepis na placki z tofu i jagodami

Szczegóły

Porcje

1-2 (6 placuszków)

Przygotowanie

10 minut

Smażenie

15 minut

Kalorie

364

Składniki

  • 1/2 kostki naturalnego tofu

  • 1 jajko (w wersji wegańskiej możesz zastąpić bananem )

  • 2 łyżki mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kropla aromatu waniliowego

  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (może być inny słodzik, lub brak jeśli użyjesz dojrzałego banana)

  • Garść świeżych jagód

  • Tłuszcz do smażenia

Wskazówki

  • Tofu pokrusz w dłoniach. Jeśli robisz wersję bez jajka, banana rozgnieć widelcem.
  • Wszystkie składniki, oprócz jagód, połącz w misce i zblenduj na gładką masę.
    Wersja wegańska: jeśli będzie za gęsta dodaj łyżkę mleka roślinnego.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj tłuszczem (masło, olej – to co lubisz).
  • Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce masy, lekko rozprowadzając po patelni. Na wierzch połóż jagody i lekko zatop w masie.
  • Obróć placki kiedy zobaczysz, że spód się zarumienił. Uwaga! Placki w wersji z bananem są delikatniejsze kiedy dodamy za dużo mleka, więc uważaj przy obracaniu 🙂
    Podsmaż 2 minutki i placki tofu gotowe!
Wersja z bananem

Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *