Spaghetti z tuńczykiem i białą fasolą – szybki obiad bez mięsa
Dziś mam dla Ciebie przepis na całkiem prosty, szybki i ciekawy obiad.
Odkryłam go przypadkiem, gdy musiałam ugotować coś na szybko i chciałam do tego wykorzystać produkty z dnia poprzedniego. Efekt? Świetne danie będące alternatywą do mięsnego spaghetti.
Wojtuś miał wtedy ponad półtora roku. Według mnie taki obiad jest o.k. dla 1,5 rocznego dziecka.
Czas przygotowania: do 30min Ilość: 3 os. Dla kogo: dla dziecka, dla rodziny Inne: bez mleka, bez jajek,
Przepis na spaghetti z tuńczykiem i białą fasolą
Składniki:
-
1 Puszka białej fasoli
-
1 Puszka tuńczyka w kawałkach
-
1 łyż. czerwonego pesto z Biedronki
-
Makaron spaghetti (porcja dla 3 os.)
-
Passata z Biedronki (ok. pół butelki)
-
Czerwona i żółta papryka
- Natka pietruszki
-
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron.
- Paprykę oraz czosnek drobno pokrój i podsmaż na patelni przez 5-7 minut.
- Następnie dodaj puszkę fasoli wraz z zalewą (Ja nie wylewam zalewy! Spijam lub odlewam jej trochę, ale dzięki niej będziemy mieli bazę do sosu).
- Dodaj passatę (1/2 słoika) i gotuj trochę.
- Dodaj czerwone pesto oraz ugotowany wcześniej makaron.
- Na koniec dorzuć tuńczyka i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj na patelni. Gotowe!
Wojtuś zajadał wszystko i bardzo mu smakowało. Oczywiście mnie i Piotrkowi również 🙂 Tak o to niepostrzeżenie z gotowania na szybko i resztek wyszło świetne danie.
Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu ten szybki i prosty obiad.
Daj znać jeśli skorzystasz z przepisu!