Letnie placki z tofu i jagodami
Witaj! W ten gorący letni dzień wpadłam na pomysł, by zrobić placuszki z jagodami. Placki nie byle jakie, bo z tofu, dzięki czemu mają więcej białka. Z tego powodu myślę, że są idealne na osób na redukcji.
Jako że moje dziecię jajek jeść nie może, przygotowałam dwie wersje: wegańską, gdzie jajko zastąpiłam rozgniecionym bananem i zwykłą, z jajkiem.
Przepis testowany na ludziach 😀 Jadła mama, jadlam ja, jadło dziecię, jadła ciocia, która załapała się na ostatni kęs. Obserwując reakcje na placki każdej z tych istot zyskałam potwierdzenie, że przepis musi pojawić na blogu już dziś 🙂
Zapraszam więc na letnie placuszki z tofu i jagodami!
Przepis na placki z tofu i jagodami
Szczegóły
1-2 (6 placuszków)
10 minut
15 minut
364
Składniki
1/2 kostki naturalnego tofu
1 jajko (w wersji wegańskiej możesz zastąpić bananem )
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kropla aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (może być inny słodzik, lub brak jeśli użyjesz dojrzałego banana)
Garść świeżych jagód
Tłuszcz do smażenia
Wskazówki
- Tofu pokrusz w dłoniach. Jeśli robisz wersję bez jajka, banana rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki, oprócz jagód, połącz w misce i zblenduj na gładką masę.
Wersja wegańska: jeśli będzie za gęsta dodaj łyżkę mleka roślinnego. - Rozgrzej patelnię i posmaruj tłuszczem (masło, olej – to co lubisz).
- Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce masy, lekko rozprowadzając po patelni. Na wierzch połóż jagody i lekko zatop w masie.
- Obróć placki kiedy zobaczysz, że spód się zarumienił. Uwaga! Placki w wersji z bananem są delikatniejsze kiedy dodamy za dużo mleka, więc uważaj przy obracaniu 🙂
Podsmaż 2 minutki i placki tofu gotowe!
Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało 🙂