Owsianki,  Przepisy,  Śniadania

Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii

Rozgrzewająca, idealna na jesienny mglisty poranek. W sam raz gdy złapałaś przeziębienie. Przed Wami Królowa śniadań Owsianka!

Owsianka z żurawiną i orzeszkami pinii

Porcje

2

Porcje
Czas przygotowania

10-15

minut
Cooking time

7

minut

Składniki

  • 400 ml napoju roślinnego* (ryżowy, owsiany, sojowy, migdałowy, krowie mleko jeśli chcesz i możesz 🙂

  • Garść żurawiny 

  • Mała garść orzeszków pinii

  • 5 łyżek płatków owsianych

  • 1-1,5 łyżki kaszki manny (do zagęszczenia)

Przygotowanie

  • Zaczynam od po krojenia żurawiny i wrzucenia jej do garnuszka wraz z orzeszkami

  • Zalewam napojem i stawiam na kuchenkę, żeby się podgrzało. Robię to po to, aby do napoju przeszła słodycz z żurawiny oraz aby orzeszki zmiękły.

  • Kiedy napój z dodatkami się zagotuje, dodaje płatki owsiane i gotuję jeszcze trochę.

  • Na koniec jeżeli cała owsianka jest zbyt wodnista, zagęszczam ją, dodając kaszę mannę. Dzięki temu zyskałam bardzo lepką konsystencję, której nie boję się podać dziecku z obawy, że ochlapie mi stół lub siebie.

Uwagi

  • *Uwaga napój ryżowy, którego użyłam, jest bardzo słodki sam w sobie i w połączeniu z żurawiną owsianka będzie jeszcze słodsza słodka, możesz użyć też napoju owsianego lub sojowego nie słodzonego.
  • Wszystkie składniki kupisz w biedronce 🙂
Składniki na naszą rozgrzewającą żurawinową owsiankę

Właściwości zdrowotne owsianki z żurawiną i orzechami pinii.

Co dobrego w naszej owsiance? Wybrałam kilka najważniejszych informacji na temat składników użytych w przepisie.

Napój roślinny ryżowy (źródło):
  • Naturalnie mleko ryżowe jest dobrym źródłem manganu i selenu oraz witamin z grupy B.
  • fitosterole: β – sitosterol i γ – oryzanol, które wykazują korzystny wpływ na układ krążenia.
  • Ale UWAGA → Ze względu na potencjalną zawartość arsenu, zaleca się, aby mleko ryżowe nie stanowiło podstawowego napoju mlecznego w diecie, a jedynie urozmaicenie.
Płatki owsiane (źródło):
  • wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • źródło witamin witaminy B1, B5 oraz E. (B1, B5 wpływ na układ nerwowy, E proces starzenia się)
  • Minerały takie jak: fosfor, wapń, magnez, krzem, cynk
  • zawiera β-glukany, które mają zdolności immunostymulujące
  • wpływają na wolniejsze opróżnianie żołądka → wolniej narastająca glikemia powoduje wolniejszy wyrzut insuliny,(ważne i polecane dla osób z poposiłkowymi skokami cukru lub insuliny)
Orzeszki piniowe (źródło):
  • są bogatym źródłem witaminy K
  • zawierają niacynę (4,387 mg/100 g; wpływ na układ nerwowy i stan skóry)
  • zawierają potas (597 mg/100 g; obniża ciśnienie tętnicze)
Żurawina (źródło):
  • zawiera związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
  • powoduje hamowanie przylegania bakterii do
    • powierzchni zębów (kamienia nazębnego i choroby dziąseł)
    • powierzchni komórek dróg moczowych (infekcje ****układu moczowego)
Zamiast napoju ryżowego, możesz użyć mniej słodkiego np. owsianego

To co? My już zjedliśmy swoje śniadanie, wiec pozostaje mi życzyć Wam smacznego!

Trzymajcie się ciepło!

Kasia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Total
1
Share